Da li poznaješ taj strah?

Ovdje možeš vidjeti Strah (iz filma “Inside Out”) pred njegovim strahom ..

A kako je sa tobom i tvojim Strahom?
Da, baš sa tim Strahom. Sa tim u koji trenutno (ne)gledaš.
Znaš li taj strah? Ima li ime? Daj mu ime.
Upoznaj njegovu suštinu, njegovu priču .. Oh, sigurno je ponovio tu priču mnogo puta prije. Koliko puta?
Koliko često uhvatiš sebe kako slušaš taj isti strah i njegovu istu priču? Zar ti nije dosta?! 

Da pojasnimo - postoje strahovi koji su dobri za nas, koji nas štite od pada, od lomljenja nosa, od povređivanja sebe ili drugih .. koji nas upućuju u pravom smjeru ..
Nazovimo ih - Spasilački strahovi.

A tu su i oni drugi, ne-dobri-za-nas strahovi, ali vrlo poznati, sa svojim pričama (uvijek istim pričama!) koje se često vrte u našim glavama pred spavanje. I baš kao i prave priče za laku noć, pune su mnogih izmišljenih likova i događaja.
Zato ih zovemo - Imaginarni strahovi

Kako možeš odrediti razliku između njih?

Spasilac-strah

je tako brz da je gotovo nevidljiv. Dolazi u trenu i odmah ti daje ideju šta učiniti!
Dakle, spasilački strah je POZIV ZA AKCIJU! Akciju za tvoje zdravlje i dobrobit. 

Imaginarni-strah

Pa, jedan od njih je vjerojatno sada s tobom, dok ovo čitaš, pokušava da te natjera da prestaneš čitati. Ne želi da budeš previše upoznat/a sa strahovima, jer bi ga to moglo uništiti. Priča ti uvijek iznova i iznova istu priču ko zna koliko dugo. A ko zna odakle je ta priča? Ako je u tu priču uključeno neko prošlo iskustvo - koliko ono vrijedi za tvoju sadašnju situaciju?


Tu počni:

UPOZNAJ TAJ STRAH!
-> Da li te poziva da kreneš u akciju za tvoje dobro? - To je Spasilac-strah.
-> Ili ponavlja neku priču koja ti nikada nije pomogla da se makneš iz stanja u kom se nalaziš? - To je Imaginarni-strah.

I ONDA, u zavisnosti od toga koji je strah u pitanju:
-> Poslušaj tvoj spasilački strah i preduzmi akciju!
-> Suoči se sa tvojim imaginarnim strahom (ako želiš da nestane).

Ponekad je dovoljno pitati svoj mozak (vjernog bibliotekara® kako ga mi nazivamo) za više činjenica, stvarnih dokaza, prethodnih iskustava .. koja opovrgavaju priču imaginarnog straha. Raskrinkaj ga!
Ponekad postoji neka trauma (koja može biti na podsvjesnom nivou) a sa kojom se treba suočiti.
(pisaćemo o traumi, a za prvu pomoć možeš pogledati Snežinu knjigu “REBIRTH” .. i ujedno vježbati engleski :) 


Naše iskustvo pokazuje da je najveći izazov u suočavanju sa strahovima - gledati kroz vlastite "MASKIRNE" PRIČE.

Dakle, postoji ona dobro poznata priča koju Imaginarni strah ponavlja (na primjer - „Ti si gubitnik!“ Priča), ali tu su i tvoje vlastite priče koje nadogradiš svaki put kad se pojavi taj „strah od biti gubitnik ".

Tvoje “maskirne” priče zavise od mnogo toga:
ko ti je prvi put predstavio tu ideju „gubitnika“, u kojim okolnostima, kako si tada reagovala/vao, koje druge ideje o tvom životu se temelje na toj pretpostavci, koja ti je tada bila glavna potreba, šta ti je sada potrebno .. i mnogi drugi faktori.  

Dajmo samo kratki primjer ovdje - Ako te je npr brat prvi nazvao "gubitnikom", a bio je poznat kao najpametnije dijete u familiji, odmah si povjerovala/vao njegovom mišljenju. Život ti je mnogo puta pokazao da si pametnija/i od njega u nekim stvarima, kao i to da je on samo bio ljubomoran, ali ti se i dalje držiš te ideje da si „gubitnik“, jer je tvoja tadašnja potreba da pripadaš tvojoj primarnoj porodici (i njenim vjerovanjima) bila jednaka tvojoj potrebi da preživiš (kad si bila/o malo nejako čeljade).

Teško ti je doći do ove proste, jednostavne istine jer postoji gomila tvojih “maskirnih” priča i posljedičnih stvarnih iskustava koje ti mozak plasira kao živi dokaz da si "gubitnik" svaki put kada se taj strah pokaže.

Tada treba PREISPITATI svaki od priloženih dokaza i njihovo stvarno značenje. Treba ih razgrnuti, baciti svjetlo na njih.
Na primjer: Da li je gubitak tog odnosa / posla / novca zaista toliko loš za tebe? Šta je dobro u tome? Jesi li stekla/ao nešto puno vrijednije? Toliko vrijedno da se u toj situaciji možeš smatrati "pobjednikom"?

Razvijaj stvarnu samosvijest i prisutnost (stvarno osjećajući sebe u koži u kojoj se TRENUTNO nalaziš), novi ugao gledanja na datu situaciju i povezane strahove i stvori nove, jednostavne prakse za drugačije reagovanje na pojavu tog straha.

Mi ti možemo pomoći u svemu tome i više od toga ..